Други задатак за основце - Најбоље гориво за ваше тело – скроб

 

Други задатак за основце 

Драги ученици постављена су вам два огледа. Имате могућност да изаберете који оглед ћете да урадите.

Ваше презентације шаљите на мејл   

 adrijana.saric@osmiroslavantic.edu.rs  

     Не заборавите да фотографишете ваш оглед и да направите кратак видео запис извођења огледа и уградите га у презентацију. 

Рок за предају радова је недеља 10.03.2024 до 24h.


Најбоље гориво за ваше тело – скроб

 

        Задатак 1.





 

Mатеријал:

  • Тинктура или раствор јода (2%, раствор јода који користимо за дезинфекацију рана)
  • Кукурузни скроб
  • Вода
  • 2 шоље
  • Пипета или капаљка за лек
  • Разна храна, као што су:
  • Кромпир, јабука, шаргарепа, банана, крекери, тестенина
  • Течна храна или пића као што су јогурт, сокови или млеко
  • Изаберите 3 чвресте и 2 течне намирнице

 Поступак

Напуните обе шоље отприлике до половине са хладном водом. 

Означите једну шољу са "+" и једну шољу са "-".

Додајте 1/4 кашичице кукурузног скроба у "+" шољу и промешајте раствор, а у друго шољу коју сте обележили  "-" са  нека остане само вода.

Потом пажљиво отворите раствор јода.

Имајте на уму да ће јод запрљати вашу радну површину или одећу, па будите пажљиви када рукујете њиме и покушајте да избегнете проливање..

Уз помоћ пипете пажљиво додајте неколико јода у обе чаше.

Шта примећујете?

Потом почените да тестирате своју храну. Ножем одрежите комадић сваке хране коју желите да тестирате.

Ставите комаде хране један поред другог на лист алуминијумске фолије.

Ставите једну кап раствора јода на прву храну коју желите да тестирате. Сачекајте око 1 минут и посматрајте шта се дешава.

Наставите да тестирате другу храну тако што ћете им додати једну кап раствора јода.

 


Добијене резултате тестирања прикажите табеларно  тако што ћете у табелу унети врсту намирнице и промену боје која се десила или се није десила .

Промену боје која се десила на вашој храни тестирајте помоћу колориметра Colorimetar (користите color spectrum) који се налази у апликацији Fizziq. На основу добијених основних боја у вашем спектру напарвите график.

Кратко упутство за коришћење апликације погледајте на видеу који можете наћи на следећем линку:

https://youtu.be/mj36v3rCVaU


Питања:

      1.     Да ли примећујеш било какву промену боје као резултат додавања раствора јода?

      2.      Објасни своје резултате?

      3.      Зашто је скроб важан за организам?

      4.     Истражи које су оптималне дневне вредости скроба за организам?

      5.      Шта је отпорни скроб и како утиче на здравље?

 

Задатак 2.


 



 

Како можемо извући скроб из намирница?

Корисна полазна тачка је посматрање чињенице да вода постаје мутна када се у њу стави скробна храна на неколико сати. Замућеност значи да је нека супстанца прешла из производа у воду.


Материјал:

  • 150 g ренданог кромпира 
  • 150 g кукурузног брашна
  • 150 g пириначa
  • старе кухињске крпе
  • пластичне чаше средње величина
  • ренде
  • тепсија
  • вода

Поступак:

                  1.    Одаберите један од производа.

                  2.     У шољици додајте 300 ml воде, промешајте и оставите да одстоји неко време.

                  3.      Другу шољу прекријте кухињском крпом, сипајте смесу на крпу и исцедите воду (течност). Сакупите течност у шољу.

                  4.       Остатак смесе ставите у прву шољу, поновите кораке 2 и 3, али сада користите само 200 ml воде. Сачекајте пет минута и пажљиво оцедите воду. Оставите бели траг на дну чаше.

                  5.       Пребаците беле остатке на тањир, обележите од које су намирнице и ставите у рерну на 180°C 20 минута. Након  сушења, на тепсији ће остати густа беличаста супстанца- скроб.

Потом осушени скроб из кромпира, брашна и пиринча измерите на дигиталној ваги и забалежите њихове масе. Добијене резултате прикажите табеларно тако што ћете у табелу унети врсту намирнице и измерену вредност масе осушеног скроба.

Резултате које сте добили мерењем масе прикажите графички тако што ћете на х-оси нанети врсту намирнице, а на у-осу измерене вредости масе.


Питања:

                  1.       Која намирница има највише скроба на основу добијених резилтата?

                  2.        Шта је скроб?

                  3.        Зашто је скроб важан за организам?

                  4.         Истражи које су оптималне дневне вредости скроба за организам?

                  5.         Шта је отпорни скроб и како утиче на здравље?

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Четврти задатак за гимназијалце другог и трећег разреда: Хоћу да применим оно што сам научио

Други пројектни задатак за ученике другог разреда - Драгоцене капи информација

Zadatak za treći razred gimnazije Jingle bells, jingle bells, jingle all the way