ZADATAK ZA GIMNAZIJALCE - Koliko masti se nalazi u hrani?

 

KOLIKO MASTI SE NALAZI U HRANI?

Zadatak za gimnazijalce

Rok za predaju radova je 07.04.2023.


Skoro sva hrana koju jedemo sadrži određenu količinu masti koju često i ne primećujemo. Međutim, zdrava ishrana ne znači izbacivanje svih masnoća. Naprotiv, mast je bitan nutritijent za naše telo. Samo prevelika konzumacija određenih vrsta masti stvara probleme.

Koristi čips, čokoladu i badem (lešnik, orah) i utvrdi koliko se masti nalazi u njima!

Potreban pribor



Hrana za testiranje (čips od krompira, bademi (oguljeni i narezani), crna čokolada u listićima-tanko nasečena), Male tegle (18 komada zapremine oko 2 dl), Male, čvrste plastične vrećice (zatvaranje) (9), Digitalna vaga, Gaza , tajmer (mobilni telefon), Aceton (približno 500 ml), menzura opsega 50 ml, mala cediljka, velika kutija u koju se mogu smestiti sve tegle, Zaštitne naočare, Rukavice od lateksa marker, samolepljiva traka, čekić

Eksperimentalna procedura

Ceo postupak rada snimite kamerom koji ne treba da bude duži od tri minuta.

Priprema uzoraka

Pripremiti uzorke hrane za ekstrakciju masti. Potrebno je napraviti tri ponavljanja za svaku namirnicu.

Za svaku namirnicu (badem, čips i čokoladu) označite tri teglice i označite svaki set brojem (1, 2 i 3).

Označite još tri teglice za svaku vrstu hrane (aceton od badema, aceton od čipsa i aceton od čokolade) i obeležite ih na isti način. Njih ćete koristiti za skupljanje ekstrahovane masti.

Koristite digitalnu vagu za merenje mase svake teglice (bez poklopca).

Odmerite pomoću digitalne vage po 10 grama (g) čipsa u svaku od tri označene teglice. Uradite isto za bademe i komadiće čokolade. Čuvajte ambalažu svih namirnica koje koristite u testu.

Označite svih devet vrećica sa zatvaračem nazivima hrane i odgovarajućim brojevima ispitivanja.


U  svaku sipajte hranu iz teglice u označene plastične vrećice i dobro ih zatvorite. Pazite da ništa ne ostane u teglicama. Upotrebite čekić da zdrobite sve uzorke hrane u manje komade. Nakon što je sva hrana zdrobljena, vratite je u označene teglice.

Ponovno izmerite svaku teglicu napunjenu smrvljenom hranom na digitalnoj vagi i zabeležite njenu masu.

Ekstrakcija masti iz hrane

Pre nego počnete raditi sa acetonom, proverite da u blizini nema otvoreni plamena i stavite zaštitne naočare i rukavice od lateksa. Radite u provetrenom prostoru, po mogućnosti napolju. Zaštitite radnu površinu jer bi se moglo prosuti malo acetona.

Izmerite 20 ml acetona u menzuri (špric) i sipajte ga u jednu od teglica sa zdrobljenim uzorkom hrane. Ponovite postupak za svaku teglicu.

Mućkajte teglicu sa acetonom i uzorkom hrane 2 minuta. Na ovaj način ubrzaćete topljenje masti u acetonu.

Nakon 2 minute, pustite da se hrana na trenutak slegne, a zatim pažljivo odlijte aceton u jednu od teglica sa oznakom čips aceton. Pažljivo odlijte aceton kroz finu cedku kako biste sprečili da vaša hrana padne u posudu s acetonom. Aceton bi sada trebao sadržati otopljene masti.



Sav čips koji se zadržao u cedki vratite u teglicu za čips. Pazite da sav uzorak hrane vratite u posudu.

Ponovite ekstrakciju masti sa istim uzorkom čipsa (mokrim) još dva puta (koji si već koristio u prethodnoj ekstarkciji), još jednom sa 20 ml acetona na isti način kao što si radio prvi put.

Nakon što ste završili s postupkom ekstrakcije masti za sva tri uzorka čipsa, ponovite postupak ekstrakcije sa tri uzorka smrvljene čokolade i tri uzorka badema.

Nakon što ste završili ekstrakciju za svu zgnječenu hranu, stavite teglice napolju na sigurno mesto i ostavite ih tamo preko noći. Nemojte vraćati poklopce na teglice, kako bi aceton mogao ispariti i ostaviti za sobom masnoće koje su se izdvojile iz namirnica. Pazite da teglice budu zaštićene od kiše i stavite ih u kutiju kako se ne bi lako prevrnule.

Važno: Pazite da deca i kućni ljubimci uvek budu podalje od otvorenih teglica!

Nakon otprilike 24 sata pažljivo pregledajte teglice da biste utvrdili da li je aceton potpuno ispario. Dobar način da proverite da nema ostataka acetona je miris u teglicama. Ako se još uvek oseća miris acetona, ostavite teglice duže da stoje napolju sve dok se oseća miris acetona.

Nakon što sav aceton ispari, upotrebite digitalnu vagu i izmerite masu svake teglice.

Ostavite teglice na sobnoj temperaturi i pažljivo pogledajte ekstrahovane masnoće. Takođe, dodirnite masnoću prstima kako biste procenili teksturu i konzistenciju (ne morate nositi rukavice za ovaj korak jer je aceton potpuno ispario).

U tablici 2, zabeležite svoja zapažanja. U koloni viskoznost napišite da li je mast (gusta ili retka) tečna ili (tvrda ili meka) čvrsta. U koloni s teksturom zabeležite da je li mast masna, lepljiva, voštana, mekana itd. Možda ćete otkriti da su neki od vaših uzoraka mešavina čvrstih i tečnih masti. U zadnoj koloni zapišite procenu koliko je u procentima od ukupne masti tečna mast u vašoj teglici.

 

Analiza vaših podataka

Izračunajte masu zdrobljene hrane koju ste koristili za ekstrakciju (od mase teglice sa smrvljenom hranom oduzmete masu prazne teglice pre vađenja).

Izračunajte razliku mase za svaku teglicu pre i posle ekstrakcije. Obratite pažnju da sav aceton ispari, inače ćete dobiti pogrešan rezultat. Razlika u masi će dati podatak koliko je masti ekstrahovano iz svake namirnice u svakom posebnom ispitivanju.

Izračunajte procenat masti koji ste ekstrahovali za svaku hranu i svako  merenje. Da biste to učinili, podelite razliku mase pre i posle ekstrakcije s masom zdrobljene hrane i pomnožite taj broj sa 100.

*Pogledajte oznake nutritivne vrednosti svih vaših namirnica. Za svaku namirnicu pronađite podatke o tome koliko masti sadrži u gramima po uzorku. Iz ovih podataka izračunajte procenat masti za svaku namirnicu i zapišite ga u svoju tablicu s podacima (možeš koristiti proporciju da bi to izračunao). Uporedite ove vrednosti s procentom masti koji ste izdvojili u ovom eksperimentu. Šta uočavaš? Šta mislite zašto se ove brojke razlikuju i kako mislite da možete poboljšati svoje rezultate ekstrakcije?


 

Br.

Masa prazne tegle [g]

Masa tegle smrvljenom hranom pre ekstrakcije [g]

Masa smrvljene hrane [g]

Masa tegle nakon ekstrakcije (bez acetona) [g]

Razlika u masi pre i posle ekstrakcije [g]

Ekstrahovana masnoća

[%]

Sadržaj masti sa ambalaže [%]

Efikasnost ekstrakcije [%]

Čips

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

Čokolada

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

Badem

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

Čips sa acetonom

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

Čokolada sa acetonom

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

Badem sa acetonom

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 


Tabela 1.



Tabela 2.

  Izračunajte efikasnost ekstrakcije za svaku hranu i eksperiment. Za to ćete podeliti procenat ekstrahovane masti sa stvarnim procentom masti (*pretposlednja kolona u tablici) i pomnožiti ga sa 100.

Kako ste napravili tri odvojena ispitivanja za svaku hranu, sada možete izračunati srednju vrednost  masti i efikasnosti ekstrakcije za svaku hranu. Da biste ih izračunali, dodajte procenat masti ili efikasnosti ekstrakcije za svako merenje s jednom hranom i podelite to s tri (jer ste imali tri ponavljanja).

Grafički prikaži učešće masti stubičastim grafikom s vrstom hrane (čips, čokolada i bademi) na x-osi i prosečnim procentom ekstrahovane masti za svaku hranu na y-osi. Na y-osi takođe uvrstite procente masti navedene na oznakama prehrambenih vrednosti radi poređenja.

U novom stubičastom grafiku iscrtajte efikasnost ekstrakcije za svaku hranu. Na x-osi ponovno prikažite vrstu hrane, ali ovaj put nacrtajte prosečnu efikasnost ekstrakcije na y-osi. Da li ste uspeli ekstrahovati svu masnoću iz hrane (100 % efikasnost ekstrakcije)? Ako niste, šta mislite zašto je to tako i kako bi se efikasnost ekstrakcije mogla poboljšati?

Na temelju svojih zapažanja navedenih u tablici 2, zaključi  koja hrana sadrži zasićene i/ili nezasićene masti?

Ponovno pogledajte oznake nutritivne vrednosti različitih namirnica i proverite navode li količine nezasićenih u odnosu na zasićene masti. Kada pronađete ove brojke, izračunajte procenat nezasićenih u odnosu na zasićene masti u ukupnoj količini masti u vašoj hrani (možete koristiti proporciju). Ako je samo jedna vrsta masti navedena na prehrambenoj etiketi, pretpostavite da razlika u ukupnom sadržaju masti predstavlja drugu vrstu masti. Izračunajte prosečan procenat tečnih masti koje ste uočili u svojoj hrani iz tablice 2. Uporedite te procente s izračunatim procentom sa oznaka prehrambenih vrednosti, pod pretpostavkom da procenat tečnih masti u tablici 2 predstavlja procenat nezasićenih masti u vašoj hrani. Slažu li se vaši rezultati s oznakama nutritivne vrednosti? Obrazloži.

Napravite još jedan stubičasti grafik koji prikazuje količinu nezasićenih u odnosu na zasićene masti u vašoj hrani. Na x-osi prikažite vrstu hrane, a na y-osi iscrtajte prosečni procenat nezasićenih i zasićenih masti iz vaših rezultata, kao i podatke iz informacija na etiketi prehrambenih proizvoda.

ü  Ако вам је потребна помоћ при цртању графика можете посетити следећу веб локацију: https://nces.ed.gov/nceskids/CreateAGraph/default.aspx

Koja hrana ima najveću količinu zasićenih masti? Da li ste očekivali ovakve rezultate? Na temelju svih rezultata koje ste dobili i saznanja o uticaju različitih vrsta masti na zdravlje, koje su vaše hipoteze o zdravstvenoj ispravnosti svake od vaših testiranih namirnica?







Коментари

Популарни постови са овог блога

Четврти задатак за гимназијалце другог и трећег разреда: Хоћу да применим оно што сам научио

Други пројектни задатак за ученике другог разреда - Драгоцене капи информација

Zadatak za treći razred gimnazije Jingle bells, jingle bells, jingle all the way