ZADATAK ZA GIMNAZIJALCE - Koliko masti se nalazi u hrani?
KOLIKO MASTI SE NALAZI U HRANI?
Zadatak za gimnazijalce
Rok za predaju radova je 07.04.2023.
Skoro sva hrana koju jedemo sadrži određenu količinu masti
koju često i ne primećujemo. Međutim, zdrava ishrana ne znači izbacivanje svih
masnoća. Naprotiv, mast je bitan nutritijent za naše telo. Samo prevelika
konzumacija određenih vrsta masti stvara probleme.
Koristi čips, čokoladu i badem (lešnik, orah) i utvrdi
koliko se masti nalazi u njima!
Potreban pribor
Hrana za testiranje (čips od krompira, bademi (oguljeni i narezani), crna čokolada u listićima-tanko nasečena), Male tegle (18 komada zapremine oko 2 dl), Male, čvrste plastične vrećice (zatvaranje) (9), Digitalna vaga, Gaza , tajmer (mobilni telefon), Aceton (približno 500 ml), menzura opsega 50 ml, mala cediljka, velika kutija u koju se mogu smestiti sve tegle, Zaštitne naočare, Rukavice od lateksa marker, samolepljiva traka, čekić
Eksperimentalna procedura
Ceo postupak rada snimite kamerom koji ne treba da bude duži od tri minuta.
Priprema uzoraka
Pripremiti uzorke hrane za ekstrakciju masti. Potrebno je napraviti
tri ponavljanja za svaku namirnicu.
Za svaku namirnicu (badem, čips i čokoladu) označite tri teglice
i označite svaki set brojem (1, 2 i 3).
Označite još tri teglice za svaku vrstu hrane (aceton od
badema, aceton od čipsa i aceton od čokolade) i obeležite ih na isti način. Njih
ćete koristiti za skupljanje ekstrahovane masti.
Koristite digitalnu vagu za merenje mase svake teglice (bez
poklopca).
Odmerite pomoću digitalne vage po 10 grama (g) čipsa u svaku
od tri označene teglice. Uradite isto za bademe i komadiće čokolade. Čuvajte
ambalažu svih namirnica koje koristite u testu.
Označite svih devet vrećica sa zatvaračem nazivima hrane i
odgovarajućim brojevima ispitivanja.
U svaku sipajte hranu
iz teglice u označene plastične vrećice i dobro ih zatvorite. Pazite da ništa
ne ostane u teglicama. Upotrebite čekić da zdrobite sve uzorke hrane u manje
komade. Nakon što je sva hrana zdrobljena, vratite je u označene teglice.
Ponovno izmerite svaku teglicu napunjenu smrvljenom hranom
na digitalnoj vagi i zabeležite njenu masu.
Ekstrakcija masti iz hrane
Pre nego počnete raditi sa acetonom, proverite da u
blizini nema otvoreni plamena i stavite zaštitne naočare i rukavice od lateksa.
Radite u provetrenom prostoru, po mogućnosti napolju. Zaštitite radnu površinu
jer bi se moglo prosuti malo acetona.
Izmerite 20 ml acetona u menzuri (špric) i sipajte ga u
jednu od teglica sa zdrobljenim uzorkom hrane. Ponovite postupak za svaku
teglicu.
Mućkajte teglicu sa acetonom i uzorkom hrane 2 minuta. Na
ovaj način ubrzaćete topljenje masti u acetonu.
Nakon 2 minute, pustite da se hrana na trenutak slegne, a
zatim pažljivo odlijte aceton u jednu od teglica sa oznakom čips aceton.
Pažljivo odlijte aceton kroz finu cedku kako biste sprečili da vaša hrana padne
u posudu s acetonom. Aceton bi sada trebao sadržati otopljene masti.
Sav čips koji se zadržao u cedki vratite u teglicu za čips.
Pazite da sav uzorak hrane vratite u posudu.
Ponovite ekstrakciju masti sa istim uzorkom čipsa (mokrim) još
dva puta (koji si već koristio u prethodnoj ekstarkciji), još jednom sa 20 ml
acetona na isti način kao što si radio prvi put.
Nakon što ste završili s postupkom ekstrakcije masti za sva
tri uzorka čipsa, ponovite postupak ekstrakcije sa tri uzorka smrvljene
čokolade i tri uzorka badema.
Nakon što ste završili ekstrakciju za svu zgnječenu hranu,
stavite teglice napolju na sigurno mesto i ostavite ih tamo preko noći. Nemojte
vraćati poklopce na teglice, kako bi aceton mogao ispariti i ostaviti za sobom
masnoće koje su se izdvojile iz namirnica. Pazite da teglice budu zaštićene od
kiše i stavite ih u kutiju kako se ne bi lako prevrnule.
Važno: Pazite da deca i kućni ljubimci uvek budu podalje
od otvorenih teglica!
Nakon otprilike 24 sata pažljivo pregledajte teglice da biste
utvrdili da li je aceton potpuno ispario. Dobar način da proverite da nema
ostataka acetona je miris u teglicama. Ako se još uvek oseća miris acetona,
ostavite teglice duže da stoje napolju sve dok se oseća miris acetona.
Nakon što sav aceton ispari, upotrebite digitalnu vagu i
izmerite masu svake teglice.
Ostavite teglice na sobnoj temperaturi i pažljivo pogledajte ekstrahovane masnoće. Takođe, dodirnite masnoću prstima kako biste procenili teksturu i konzistenciju (ne morate nositi rukavice za ovaj korak jer je aceton potpuno ispario).
U tablici 2, zabeležite svoja zapažanja. U koloni viskoznost napišite da li je mast (gusta ili retka) tečna ili (tvrda ili meka) čvrsta. U koloni s teksturom zabeležite da je li mast masna, lepljiva, voštana, mekana itd. Možda ćete otkriti da su neki od vaših uzoraka mešavina čvrstih i tečnih masti. U zadnoj koloni zapišite procenu koliko je u procentima od ukupne masti tečna mast u vašoj teglici.
Analiza vaših podataka
Izračunajte masu zdrobljene hrane koju ste koristili za
ekstrakciju (od mase teglice sa smrvljenom hranom oduzmete masu prazne teglice pre
vađenja).
Izračunajte razliku mase za svaku teglicu pre i posle
ekstrakcije. Obratite pažnju da sav aceton ispari, inače ćete dobiti
pogrešan rezultat. Razlika u masi će dati podatak koliko je masti ekstrahovano
iz svake namirnice u svakom posebnom ispitivanju.
Izračunajte procenat masti koji ste ekstrahovali za svaku
hranu i svako merenje. Da biste to
učinili, podelite razliku mase pre i posle ekstrakcije s masom zdrobljene hrane
i pomnožite taj broj sa 100.
*Pogledajte
oznake nutritivne vrednosti svih vaših namirnica. Za svaku namirnicu pronađite
podatke o tome koliko masti sadrži u gramima po uzorku. Iz ovih podataka
izračunajte procenat masti za svaku namirnicu i zapišite ga u svoju tablicu s
podacima (možeš koristiti proporciju da bi to izračunao). Uporedite ove
vrednosti s procentom masti koji ste izdvojili u ovom eksperimentu. Šta uočavaš?
Šta mislite zašto se ove brojke razlikuju i kako mislite da možete poboljšati
svoje rezultate ekstrakcije?
|
Br. |
Masa prazne tegle [g] |
Masa tegle smrvljenom hranom pre ekstrakcije [g] |
Masa smrvljene hrane [g] |
Masa tegle nakon ekstrakcije (bez acetona) [g] |
Razlika u masi pre i posle ekstrakcije [g] |
Ekstrahovana masnoća [%] |
Sadržaj masti sa ambalaže [%] |
Efikasnost ekstrakcije [%] |
Čips |
1. |
|
|
|
|
|
|
|
|
2. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Čokolada |
1. |
|
|
|
|
|
|
|
|
2. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Badem |
1. |
|
|
|
|
|
|
|
|
2. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Čips
sa acetonom |
1. |
|
|
|
|
|
|
|
|
2. |
|
|
|
||||||
3. |
|
|
|
||||||
Čokolada
sa acetonom |
1. |
|
|
|
|
|
|
|
|
2. |
|
|
|
||||||
3. |
|
|
|
||||||
Badem
sa acetonom |
1. |
|
|
|
|
|
|
|
|
2. |
|
|
|
||||||
3. |
|
|
|
Grafički prikaži učešće masti stubičastim grafikom s vrstom
hrane (čips, čokolada i bademi) na x-osi i prosečnim procentom ekstrahovane
masti za svaku hranu na y-osi. Na y-osi takođe uvrstite procente masti navedene
na oznakama prehrambenih vrednosti radi poređenja.
U novom stubičastom grafiku iscrtajte efikasnost ekstrakcije
za svaku hranu. Na x-osi ponovno prikažite vrstu hrane, ali ovaj put nacrtajte
prosečnu efikasnost ekstrakcije na y-osi. Da li ste uspeli ekstrahovati svu
masnoću iz hrane (100 % efikasnost ekstrakcije)? Ako niste, šta mislite zašto
je to tako i kako bi se efikasnost ekstrakcije mogla poboljšati?
Na temelju svojih zapažanja navedenih u tablici 2, zaključi koja hrana sadrži zasićene i/ili nezasićene
masti?
Ponovno pogledajte oznake nutritivne vrednosti različitih
namirnica i proverite navode li količine nezasićenih u odnosu na zasićene
masti. Kada pronađete ove brojke, izračunajte procenat nezasićenih u odnosu na
zasićene masti u ukupnoj količini masti u vašoj hrani (možete koristiti
proporciju). Ako je samo jedna vrsta masti navedena na prehrambenoj etiketi,
pretpostavite da razlika u ukupnom sadržaju masti predstavlja drugu vrstu
masti. Izračunajte prosečan procenat tečnih masti koje ste uočili u svojoj
hrani iz tablice 2. Uporedite te procente s izračunatim procentom sa oznaka
prehrambenih vrednosti, pod pretpostavkom da procenat tečnih masti u tablici 2
predstavlja procenat nezasićenih masti u vašoj hrani. Slažu li se vaši
rezultati s oznakama nutritivne vrednosti? Obrazloži.
Napravite još jedan stubičasti grafik koji prikazuje
količinu nezasićenih u odnosu na zasićene masti u vašoj hrani. Na x-osi
prikažite vrstu hrane, a na y-osi iscrtajte prosečni procenat nezasićenih i
zasićenih masti iz vaših rezultata, kao i podatke iz informacija na etiketi
prehrambenih proizvoda.
ü Ако
вам је потребна помоћ при
цртању графика
можете посетити следећу веб локацију: https://nces.ed.gov/nceskids/CreateAGraph/default.aspx
Koja hrana ima najveću količinu zasićenih masti? Da li ste očekivali
ovakve rezultate? Na temelju svih rezultata koje ste dobili i saznanja o uticaju
različitih vrsta masti na zdravlje, koje su vaše hipoteze o zdravstvenoj
ispravnosti svake od vaših testiranih namirnica?
Коментари
Постави коментар