ЗАДАТАК ЗА ОСНОВЦЕ

Фуј, шта се десило са мојом јабуком?

Како омоти за храну утичу на кварење

Ваш задатак у овом огледу је да испитате на који начин насечене јабуке стављене у фрижидер могу да сачувају своју свежину.

Потави хипотезу:

Шта мислиш, који омот за храну ће твоје кришке јабуке одржати најсвежијим и зашто?

Потребан материјал:

Ø  4 јабуке сте врсте и величине). Уверите се да јабуке нису ударене или удубљене

Ø  даска за сечење

Ø  нож

Ø  кухињска вага

Ø  алуминијумска фолија

Ø  пек папир (папир за печење)

Ø  стреч фолија (провидна фолија за паковање хране)

Ø  3 кесе за замрзивач са зипом (могу и обичне кесе и гумице за тегле)

Поступак:

1.   Четири јабуке исеци на четвртине, по дужини од петељке до основе. Требало би да добијеш 16 четвртина јабуке. Покушај да исечеш јабуке тако да свака четвртина буде што сличнија по величини и облику. Свака четвртина јабуке треба да изгледа као на слици.


Води рачуна да сечиво ножа не додирне било шта осим јабука док их сечеш (осим чисте даске за сечење). Ако нешто дотакне сечиво, може контаминирати кришке јабуке. Такође покушај да рукама не додирујеш исечене површине кришки јабуке зато што и тако можеш контаминирати кришке јабуке.

Измери масу сваке кришке јабуке на ваги пре него што их умоташ (m1). Користећи трајни маркер, напиши број на полеђини сваке кришке јабуке (на кори, а не на пулпи)

Када умоташ кришке јабуке, запиши која кришка јабуке је била покривена којим омотом.

2.  Умотај четвртине јабуке у различите омоте. Три четвртине јабуке умотај у алуминијумску фолију, три четвртине у пек папир, три у стреч фолију, а три четвртине јабуке стави у три пластичне кесе које се могу затворити или их затвори гумицом, али пре затварање истисни ваздух из сваке кесе.

Остави три четвртине јабуке не умотане.

Умотај кришке јабуке тако да свака кришка буде потпуно прекривена једним омотом. Покушај да имаш само један слој омотача на површини сваке кришке јабуке. Ако постоји додатни омот, преклопи га око коре кришке јабуке.

3.  Стави све кришке јабуке на исто место у фрижидеру (можеш их поређати на тацну). Ово ће помоћи да се кришке јабуке држе у истим условима ако је, на пример, један део фрижидера нешто хладнији од другог. Поређај кришке јабуке тако да леже на страни коже, као што је приказано на предходној слици. Размакни  их тако да се међусобно не додирују.

4.  Чувај кришке јабуке у фрижидеру шест дана. Сваког дана их погледај да видиш како се мењају, али их не дирај и не померај. Забележи сва своја запажања .Наравно, нећеш моћи да видиш кришке јабуке у алуминијумској фолији и пек папиру, али можеш погледати оне које су неумотане или умотане у стерч фолији или су у пластичним кесама, али без померања и дирања.

Како се кришке јабуке мењају током времена у фрижидеру? Да ли видиш било какве промене на пек папиру, алуминијумској фолији или на кришкама јабуке?

5.   Након шест дана извади их из фрижидера.

6. Одмотај сваку кришку јабуке , али тако да држиш груписане кришке јабуке које су биле у истом омоту.

Када одмоташ кришке јабуке шта примећујеш?

Да ли неке изгледају смеђе или су више исушене од других? Да ли неке делују љигаво? Како миришу - да ли неко од њих мирише више од других? Да ли мирише на нешто посебно, на пример на сир или покварени воћни сок?

Запиши своја запажања у табелу са подацима која је испод текста.

На скали од 1 до 5, оцени сваку кришку јабуке по томе колико изгледа свеже, са 1 најсвежијим и 5 најмање свежим од свих кришки јабуке коју си тестирао. Упиши оцене у табелу са подацима.

Која група за паковање има кришке јабуке најсвежијег изгледа? Која група за паковање има најмање кришки свежег изгледа?

Рангирај групе према томе колико јабуке изгледају свеже, са 1 најсвежијом и 5 најмање свежом групом.

Савет: Поређењем оцена које си доделило свакој појединачној кришки јабуке може ти помоћи да рангираш групе.

 


Поново измери масу кришки јабака након што си их одмотато и извадио из фриждера (m2).

Добијене вредности масе јабука пре умотавања (m1) и након вађења из фрижидера (m2) унеси у табелу




Добијене средње вредности масе у односу на омотач представити графички.

На x-оси обележи називе омота у које си умотавао јабуке, а на y- oси обележи средње вредности масе m1 и m2.

 

Питања:

 

      1.            Зашто неки омоти чувају кришку јабуке свежијом од других?

      2.            Истражи због чега је дошло до промене боје и мириса јабука?

      3.            Зашто исечена јабука губи воду?

      4.            Да ли је промена масе јабуке у вези са омотом у којем је кришка била умотана?

      5.            Зашто је важно намирнице одржавати свежим до употребе?

 

Извор Science Buddies

 

Рок за предају радова 5.02.2023.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Gimnazijalci, prvi razred: Fizika pod haubom

Gimnazijalci, četvrti razred- Fizika skrivena u medicinskim slikama

Osnovci, 8. razred: Koji materijal najbolje apsorbuje zvuk?