Kisela vodena
sredina i živi svet u njoj
Ovim ogledom ispitujemo kiselost vode iz okruženja i ona utiče na živi svet u njima. Do povećanja kiselosti vode dolazi kao posledica povećane koncentacije ugljen-dioksida u atmosferi, a posledica je čovekovih aktivnosti. Kiselost merimo pomoću pH vredosti koja ima vrednosti od 0-14. Od 0-7 supstance su kisele, od 7-14 su bazne, a ukoliko je vrednost pH tačno 7 onda govorimo o neutralnim supstancama. Za oderđivanje kiselosti koristimo indikatore, a u ovom ogledu vi ćete sami napraviti svoj indikator.
Pravimo ph
indikator
Da bi napravio indikator koristićeš
sok crvenog kupusa koji ćeš napraviti na
sledeći način:
Materijal:
1. crveni kupus
2. blender ili nož
3. vrela voda
4. filter papir (filteri
za kafu) ili gusta cediljka za čaj
5. jedna velika
staklena čaša ili šolja
- Iseckajte
kupus na sitne komade dok ne dobijete oko 2 šolje seckanog kupusa. Kupus
stavi u šerpu i prelij ključalom vodom da pokrije kupus. Sačekaj najmanje
10 minuta da boja iscuri iz kupusa. Alternativno, možete staviti oko 2
šolje kupusa u blender, preliti ključalom vodom i mešati.
Budi oprezan sa ključalom vodom!!! Ovaj deo radi u prisustvu odrasle osobe. - Filtrirajte biljni materijal da biste dobili tečnost crveno-ljubičasto-plavkaste boje. Ova tečnost ima oko pH 7 što znači da je neutralna.
Uzmi 8 čaša (čašica, šoljica) i obeleži ih brojevima počev od 3 pa
do 10. U svaku sipaj manju količinu soka od kupusa (2-3 kašike).
Izaberi po jednu namirnicu sa
slike tako da imaš ph vrednosti od 3 do 10. U svaku šolju sa sokom od kupusa sipaj
isceđen sok od odabranih namirnica (nekoliko kapi).
Pripremi list od bloka a zatim na njega nanesi iz svake šoljice po
nekoliko kapi redom od 3 pa do 10 tako da dobiješ niz kao na gore prikazanoj slici
(boje mogu biti raspoređene i duž linije). Pored svake boje napiši kojoj ph
vrednosti odgovara. Dobio si skalu svog indikatora koji ćeš iskoristiti u daljem radu.
Testiraj uzorke vode pomoću svog ph indikatora
Koristi dole navedene uzorke ili uzorke vode iz
prirode koji su ti dostupni ali ne manje od pet.
1. voda iz Dunava
2. voda iz bare
(kanala)
3. kišnica
4. obična voda iz
slavine
5. gazirana voda
6. flaširana
negazirana voda
U 4 čaše sipajte od 50-100 ml soka od kupusa, a potom u svaku čašu
dodajte različite uzorke vode. Kada ste dodali vodu u sok od kupusa iz svake
čaše uzmite nekoliko kapi i naneste na beli papir. Uporedi svaku boju sa svojim
ph indikatorom i odredi ph vrednost svakog uzorka ponaosob.
Svoje rezultate prikaži tabelarno i grafički.
II deo ogleda
Kako kisela sredina utiče na živi svet?
Materijal:
3 čaše, Sirće, Voda, 3 jaja ili školjke
Postupak:
1. U 1 prvu čašu
sipajte sirće, u drugu razblaženo sirće (pola zapremine sirćeta, a pola
zapremine vode), u treću čašu sipjete vodu iz slavine. Obeležite čaše kako bi
znali šta se nalazi u kojoj čaši.
2. U svaku čašu
stavite po jedno jaje ili šloljku i ostavite da odstoji 24h.
Preporuka: koristi jaje jer ukoliko
koristiš školjku potreban je mnogo duži vremenski interval da bi promene bile
uočljive.
3. Nakon isteka
vremena izvadite jaje ili školjku iz čaše i zabeležite svoja zapažanja.
Pitanja:
1. Koji uzorak vode
je bio najkiseliji?
2. Šta na osnovu
toga možeš da zaključiš?
3. Kojim
aktivnostima možemo uticati na smanjenje koncentracije ugljen-dioksida u vodi?
4. Koji od tri uzorka (sirće, voda i sirće, voda) najpribližnije odgovara po svojoj kiselosti vodama na Zemlji?
ŽELIMO TI USPEŠAN RAD NA PROJEKTNOM ZADATKU
ISTRAŽUJ I UŽIVAJ!!!
I
Rok za predaju radova je 07.maj 2021.
ОдговориИзбришиDobar dan, nastavnice. Da li se u prvom pitanju misli na vodu sa kupusom ili sa sircetom?
ОдговориИзбришиВоду са купусом.
ОдговориИзбриши